Kula Skoro is in 2015 opgericht door Jose Tojo, freelance theatermaker, percussionist en docent Afro-Surinaamse Marron dans. In samenwerking met een groep enthousiaste en getalenteerde danseressen, ontwikkelde Kula Skoro een overdrachtswijze om Afro-Surinaamse Marron dans door te geven aan jongere generaties. In de manier van werken wordt niet alleen aandacht besteed aan het bijbrengen van specifieke dansvaardigheden, maar ook aan het overdragen van kennis over de achtergrond van deze dansstijl. Kula Skoro staat regelmatig op kleine en grote podia in binnen- en buitenland.
Kula betekent in het Surinaams ‘stam van een kleine boom’. Marron Groepen gebruiken de Kula als roei-instrument tijdens het varen in uit hout gesneden korjalen. Door de Kula op een specifieke manier te hanteren, wordt de boot vooruit geduwd. Die functie heeft de Kula gemaakt tot symbool van vooruitgang. Skoro betekent in het Surinaams ‘school’. Kula Skoro brengt dit samen, en wil een ‘school van vooruitgang zijn’ die Afro-Surinaamse Marron dans toegankelijk maakt voor, en overdraagt aan, een groter publiek.
Kula Skoro richt zich specifiek op Afro-Surinaamse dansvormen zoals die door Marron groepen worden uitgedragen. Deze groepen ontstonden toen tot slaaf gemaakte voorouders zich vrij wisten te vechten uit het plantagesysteem en samenlevingen stichtten in de binnenlanden van Suriname. Ze werden hierbij geholpen door de oorspronkelijke bewoners van dat gebied. De tot slaaf gemaakte voorouders werden van het Afrikaanse continent gehaald, en Marron dansstijlen dragen daarom veel Afrikaanse elementen in zich.
Kula Skoro zet zich niet alleen in voor het onder de aandacht brengen van deze Afro-Surinaamse Marron danstechnieken, maar onderzoekt en ontwikkelt ze ook. Want cultuur put uit het verleden maar beweegt eveneens mee met de tijd. Kula Skoro bestudeert daarom niet alleen de oorsprong en ontstaansgeschiedenis van bepaalde Marron danstechnieken, maar volgt ook hun ontwikkeling en transformatie. Dit om aansluiting te blijven vinden bij de hedendaagse context, en in te kunnen spelen op de belevingswereld van de doelgroepen die Kula Skoro bedient. Door middel van bewustmaking en overdracht wil Kula Skoro bijdragen aan het in leven houden van oude maar eveneens dynamische Marron danstechnieken.
Kula Skoro laat mensen kennismaken met Afro-Surinaamse Marron dansvormen door op te treden op grote en kleine podia in binnen- en buitenland. Hiermee draagt Kula Skoro bij aan de zichtbaarheid en bekendheid van Marron dansstijlen. Kula Skoro verzorgt danscursussen en workshops op locatie, en werkt samen met onderwijs- en cultuurinstellingen. Kula Skoro denkt continu na over welke manier van overdracht het beste aansluit bij een doelgroep. Zo worden Afro-Surinaamse Marron dansvormen soms verweven en gecombineerd met andere dansstijlen, produceert Kula Skoro theatervoorstellingen en draagt het bij aan bredere kunstprojecten
We gebruiken cookies om websiteverkeer te analyseren en de ervaring op je website te optimaliseren. Als je het gebruik van cookies accepteert, worden je gegevens gecombineerd met de gegevens van alle andere gebruikers.